तुगलक वंश से सम्बंधित प्रश्न

Tugalak Vansh Se Sambandhit Prashn

GkExams on 06-12-2018

1. Which of the following Sultan of Delhi Sultanate died in 1325, from the collapse of wooden pavilion?


A. Ghiyasuddin Tughlaq


B. Muhammad Bin Tughlaq


C. Firoz Shah Tughlaq


D. Ghiyasuddin Tughlaq II


Ans: A


2. What was the real name of Muhammad Bin Tughlaq?


A. Mir Imard


B. Jauna Khan


C. Ghiyasuddin Bahadur


D. Bahrn Aiba Kishlu Khan


Ans: B


3. Who among the following came to seek permission to rebuild Buddhist Monastries, in the Himalayan region which were destroyed during the Qarachi expedition?


A. Ghiyasuddin Tughlaq


B. Firoz Shah Tughlaq


C. Ghiyasuddin Bahadur


D. Muhammad Bin Tughlaq


Ans: D


4. Which of the following Sultan of Delhi Sultanate sent Ibn Batutah to the court of Chinese emperor in 1347?


A. Muhammad Shah Tughlaq


B. Firoz Shah Tughlaq


C. Muhammad Bin Tughlaq


D. Ghiyasuddin Tughlaq II


Ans: C


GK Questions with Answers on Ilbari Dynasty of Delhi Sultanate


5. Consider the following statement (s) is/are related to the Muhammad Bin Tughlaq


I. Established of Diwan-i-Khairat (department for poor and needy people) and Diwan-l-Bundagan (department of slaves).


II. He died in Thatta while campaigning in Sindh against Taghi, a Turkish slave.


Select the correct statement (s)


A. Only I


B. Only II


C. Both I & II


D. Neither I nor II


Ans: B


6.Consider the following statement (s) is/are related to the Firuz Shah Tughlaq


I. Established of Diwan-i-Khairat (department for poor and needy people) and Diwan-l-Bundagan (department of slaves)


II. Establishment of four new towns, Firuzabad, Fatebabad, Jaunpur and Hissar.


Select the correct statement (s)


A. Only I


B. Only II


C. Both I & II


D. Neither I nor II


Ans: C


7. Who among the following Sultan of Delhi Sultanate make Iqtadari system hereditary?


A. Ghiyasuddin Tughlaq


B. Firoz Shah Tughlaq


C. Muhammad Bin Tughlaq


D. Ghiyasuddin Tughlaq II


Ans: B


GK Questions with Answers on Khilji Dynasty of Delhi Sultanate


8. Name the Sultan of Delhi Sultanate who established four new towns, Firuzabad, Fatebabad, Jaunpur and Hissar.


A. Muhammad Shah Tughlaq


B. Firoz Shah Tughlaq


C. Muhammad Bin Tughlaq


D. Ghiyasuddin Tughlaq II


Ans: B


9. Who translated 300 volumes of Sanskrit books of Jwalamukhi temple into Persian under the title of Dalai-i-Firuz Shahi?


A. Baha-ud-din Gurshap


B. Rana Mall


C. Masrul Haq


D. Aazz-ud-din Khalid Khani


Ans: D


10. Who among the following set up independent Muslim kingdom of Madura?


A. Baha-ud-din Gurshap


B. Ghiyasuddin Tughlaq II


C. Jalal-ud-din Ahsan Shah


D. Abul Muzaffar Alauddin Bahman Shah


Ans: C





Comments Gyasudin tuglak on 12-11-2019

Gayasuddin Tuglak ki mrutyu kab Hui



आप यहाँ पर तुगलक gk, question answers, general knowledge, तुगलक सामान्य ज्ञान, questions in hindi, notes in hindi, pdf in hindi आदि विषय पर अपने जवाब दे सकते हैं।

Labels: , , , , ,
अपना सवाल पूछेंं या जवाब दें।




Register to Comment